Bieżąca gospodarka wodą
Miasto Pruszcz Gdański zaopatrywane jest w wodę z ujęć eksploatujących czwartorzędowe oraz kredowe warstwy wodonośne. Na terenie miasta pracują 3 stacje uzdatniania wody.
SUW nr 1
Stacja zlokalizowana jest przy ul. Grunwaldzkiej. Woda ujmowana poprzez dwie studnie głębinowe (ok. 220 m głębokości) jest poddana procesowi uzdatniania na filtrach wypełnionych złożem kwarcowym. Tutaj eliminowany jest jon amonowy, występujący w nadmiernej ilości.
Uzdatnianie odbywa się metodą biologiczną, poprzez utlenienie w złożu filtracyjnym przez bakterie Nitrosomonas oraz Nitobacter naturalnie bytujące w wodach:
NH4+ + 2O2 → NO2– + 2H2O Nitrosomonas
NO2– + ½ O2→ NO3– Nitobacter
Po filtracji woda trafia do zbiorników retencyjnych wody czystej, a następnie pompowana jest do sieci wodociągowej w granicy miasta.
SUW nr 2:
Stacja znajduje się przy ul. Podmiejskiej. Podobnie jak stacja przy ul. Grunwaldzkiej woda ujmowana jest poprzez dwie studnie, z kredowej warstwy wodonośnej (ok. 220 m głębokości). Proces uzdatniania jest analogiczny, jak w SUW nr 1– na filtrach zasiedlonych bakteriami Nitrosomonas oraz Nitobacter.
SUW nr 3:
Stacja znajduje się przy ul. Obrońców Westerplatte. Tutaj woda pochodzi z czwartorzędowej warstwy wodonośnej , z głębokości ok. 90 m. Podobnie jak na pozostałych stacjach uzdatniania wody i tutaj pracują w trybie naprzemiennym 2 studnie głębinowe.
Woda z otworów czwartorzędowych charakteryzuje się ponadnormatywną zawartością związków żelaza i manganu i te muszą być z wody eliminowane do pożądanej wartości, którą definiuje rozporządzenie Ministra Zdrowia dnia 11 grudnia 2017 r. „W sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi” (Dz.U.2017r. poz. 328,1566 i 2180). Określono w nim wymagania dla 6 wskaźników mikrobiologicznych i 57 parametrów fizykochemicznych i organoleptycznych.
Uzdatnianie wody na każdej z trzech stacji uzdatniania wody opiera się na naturalnych procesach. Podczas uzdatniania nie dodaje się do wody żadnych chemicznych reagentów. Pruszczańska woda nie jest chlorowana. Wydobywana z dużych głębokości jest bezpieczna bakteriologicznie.
Jakość wody do spożycia jest systematycznie kontrolowana zarówno przez pracowników Przedsiębiorstwa, jak i Powiatowego Inspektora Sanitarnego z siedzibą w Pruszczu Gdańskim. Na podstawie wyników badań przeprowadzonych przez Przedsiębiorstwo w ramach kontroli wewnętrznej oraz wyników badań przeprowadzonych przez pracowników Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej, Inspektor Sanitarny dwa razy do roku wydaje ocenę o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.